Családfa kutatás 2003-2014 között

Kosztolányi Gyula elnök

A dabasi ág kutatását végezte zömmel a Dabas-Sáriban a Római katolikus plébánián őrzött anyakönyvek segítségével történt a családoktól előzetesen begyűjtött információkra támaszkodva. Az ugyancsak itt őrzött Historia Domus is nagy segítségünkre szolgált, amiben megtaláltuk azt a Kosztolányi Mihályt, akitől származtatni tudtuk az összes hozzánk forduló dabasi Kosztolányit.

A Magyar Nemzeti Levéltár B. Lángliliom utcai könyvtárában őrzött mikrofilmek kutatására is kellett támaszkodni, mivel az eredeti anyagok hozzáférése is erősen korlátozott. A mikrofilmek hozzáférhetősége is erősen korlátozott, mivel nagy a családfa kutatási kedv Magyarországon is.

Rajtunk amatőr kutatókon kívül a profik is szinte állandóan foglalják a mikrofilm olvasó készülékeket. Mivel a levéltár is nagy ütemben elkezdte a mikrofilmen tárolt anyagainak digitalizálását, ezért a közeljövőben remélhetőleg szélesebb körben lesznek a digitalizált anyagok hozzáférhetőek. Jelenleg a kutatóteremben 1 db PC-én lehet ezeket megnézni (az ismereteim szerint).

Jelenleg "keressük a tűt a szalmakazalban" azaz az 1700-as évek elején Dabasra érkező első Kosztolányiak származási helyét.
Részletekről a KVT-n fog szólni.

Kosztolányi Zoltán alelnök

Hazánk több településén járt. Újabb eredményeiről, tapasztalatairól a KVT-n fog előadást tartani.

 

Letölthető dokumentumok

dr. Kosztolányi István - Kosztolányi családfa

Kosztolányi Világtalálkozó 2003 anyaga

Kosztolányi Világtalálkozó 2003 prezentáció